DEN SVENSKA REGERINGEN MÅSTE REAGERA PÅ KIDNAPPNINGARNA AV HAZARER I AFGHANISTAN

Igåri staden Daykundi i centrala Afghanistan. Personerna togs från sina arbeten av talibaner. I förrgår återlämnades kropparna från 8 kidnappade och mördade hazarer till sina familjer i staden Balkh. Detta är bara två av de senaste attackerna mot folkgruppen hazarer. Omvärlden och Sverige måste nu reagera.

Hazarerna har förföljts i mer än ett hundra år. De 30 senaste åren har mujahedin och talibanerna varit den största fiende för hazarerna. Först fick grupperna hjälp från USA för att kriga mot Sovjetunionen. När Sovjetunionen lämnade Afghanistan tog mujahedin makten och började sitt styre med att massakrera hazarerna i Afshar i Kabul. I sex år dödades hazarer i massaker i Kabul, Mazar-Sharef och Bamyan.

Efter att USA och väst tog makten i Afghanistan blev hazarerna lättade då de tänkte att nu kommer dödandet att ta slut. Afghanistans president Hamed Karzai var i sin första mandatperiod en ganska bra president för hazarer men i andra omgången ändra han sin politik och började kalla talibaner sina missnöjda bröder samtidigt som hann inte gjorde något för att stoppa attacker på hazarer.

2014 hade Afghanistan presidentval på nytt. Då vann Ashraf Ghani i ett val som kantats av fusk. Den nya presidenten har valt att benämna den terroristiska gruppen talibaner för politisk opposition och han har sagt sig vilja reformera hela Afghanistans arme till en islamisk arme. I Afghanistans universitet pluggar både tjejer och killar tillsammans men nu vill han stoppa detta och han föreslår bygga speciella universitet bara för tjejer. Dagen efter han tillträdde som president sparkade han ett flertal hazarer som höll viktiga poster.

Den 20:e februari i år blev 31 hazarer kidnappade och dagen efter levererade IS ett hot mot hazarer som bor i västra Kabul. I hotbrevet står följande budskap till hazarer. Bli muslim, lämna landet eller dö. Den 14:e mars blev 10 hazarer kidnappade och den 17 mars blev 6 hazarer kidnappade. Tillvägagångssättet var liknande i alla tre tillfällen. Extremisterna som misstänks vara talibaner eller IS stoppade fordon och kollade alla passagerares Id-kort. Alla som tillhörde folkgruppen hazarer fick följa med dem. Vi vet inte om de lever eller inte.

När det händer sådana fruktansvärda händelser i andra länder går presidenten eller högt uppsatta företrädare för regeringen ut och fördömer händelsen men i Afghanistan säger ingen någonting.

För några månader sedan skrev många medier om IS kidnappningar och massakrer på yazidierna i Irak och Kurdistan. IS mördade yazidierna för att de inte var muslimer. Nu händer samma sak med hazarerna i Afghanistan då mördarna inte erkänner dem som riktiga muslimer.

Jag skulle vilja uppmana mina pashtunska syskon att reagera mot det som håller på att hända då mycket av övergreppen på hazarerna sker i deras namn. Jag  önskar också att media och aktivister engagerar sig i frågan då deras tystnad kan bli döden för många fler.

Men framför allt så kräver jag att den svenska regeringen kallar till sig den afghanska ambassadören och genomföra en officiell protest mot att den Afghanska regeringen inte gör något för att stoppa attackerna mot hazarerna. Jag kräver också att regeringen inför ett

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment