förintelseläger

Det är över 60 år sen som Europa hade förintelseläger, men fortfarande är minnet lika hemskt. Det är så svårt att ens försöka förstå vad nazisterna var, var de ens människor? Hur kunde nazisterna behandla judarna och de ”asociala” på ett sånt hemskt sätt . Hur kunde de döda barn, kvinnor, äldre och civila människor? Det är svårt att ens föreställa sig att dagens Tyskland, som idag kämpar för mänskliga rättigheter, begått så grova brott. Att förstå hur Tyskland lyckats bli ett demokratiskt land som kan respektera allas lika värde. Ett Tyskland som massakrerat judar, romer, homosexuella och många andra utsatta grupper. Mina tankar går till mina syskons familjer och alla som utsatts av Nazityskland.

Tyskland har lyckats gå från våld till att bli ett framgångsrikt och demokratiskt land. Vad har hänt? Och varför lyckas inte Afghanistan eller andra liknande länder lyckats komma ur tider av skräck? Jag anser att många europeiska länder har lyckats acceptera vad deras farfäder har gjort, till och med har utställningar med mera om det för att deras barnbarn ska minnas och inte upprepa historien. Jag tror det är därför europeiska länder lyckats ta sig framåt, att det är därför Tyskland lyckats bli ett demokratiskt land.

Hur? För att länder som lär sig från sina misstag och brott kan utvecklas. Men Afghanistan, och liknande länder, har gjort tvärtom. Istället har de har försökt gömma sina farfäders fel och brott. De försöker förneka sina brott gång på gång, därför lyckas de inte utvecklas. 62,5% av alla hazarer blev mördade i massaker 1898. Det var kung Abdul Rahaman Khan som mördade hazarerna och samtidigt byggde han en pyramid av hazarernas skelett. Trots allt detta erkänner de flesta pashtuner honom som hjälte. No justice, no peace.

Hazarernas situation har inte direkt blivit bättre sen Abdul Rahmans tid om man jämför med utvecklingen i resten av världen. Hazarerna betraktas fortfarande som andra klassens medborgare. Hazarer blir fortfarande kidnappade och än idag blir hazarernas barn halshuggna bara på grund av att de är just hazarer.

Jag hoppas att en dag lever alla, i hela världen, i frid och att ingen behöver dö på grund av ens folkgruppstillhörighet, sexualitet eller religion.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment