När omvärlden blunder sker det massaker!

När omvärlden blunder sker det massaker!

Den elvaåriga flickan var tillsammans med sina föräldrar när massakern i Merzaolang skedde (2017-08-07), familjen var på flykt när de beskjuts, hennas mamma dödas på plats, brodern blir skjuten och överlever, när pappan gömmer sina två barn och sticker för att hämta hjälp blir även han dödat. Talibanerna har bekräftat att de tillsammans med ISIS genomfört detta sekteristisk attack där över 60 personer har dödats, runt hundra personer skadades, 150 familjer kidnappats, tre olika massgravar hittats i närheten av området veckan därpå attacken 1.

Förutom den mänskliga skörden har allt annat plundrats. Detta grymma våld endast för att folkgruppen har en viss folkgrupptillhörighet och en annan religion.

Talibanerna är en terrorrörelse som har erkänts av den Afghanska presidenten Ashraf Ghani som bröder, som sitter med i fredssamtal med regeringen, under tiden ökar antal offren varje dag. Detta grymma brott endast med tron att Hazarer ses som otrogna vilket innebär en plats i paradis för den som dödar dem. När detta folkmord pågår i landet så finns andra att vi ska erkänna staten, vi ska erkänna Ashraf Ghani som landets president, vi ska hålla tyst och inget berätta om Hazarer för att det leder till konflikt. Jag undrar varför ett skrik på hjälp anses leda till konflikt?

Varför berättelsen om dessa barn som missar sina föräldrar, sina liv, blir förlamade, från 3 årsålder anses leda till konflikt?

Vad är skillnaden mellan denna regering och kung Abdurrahmans regering som utrotade 63% av Hazarer i slutet av 1800 talet?

Ska vi istället för att höja rösten för Hazarer erkänna Talibaner som bröder?

Erkänna en terrorrörelse som skördar våra liv?

Vad har Sverige och omvärlden för ansvar gentemot detta folkmord? Ska vi blunda och låta folkmordet fortgå?

Varför agerar inte omvärlden?

Varför agerar inte Sverige? Är det inte dags att stoppa utvisningarna av en folkgrupp som riskerar att utrotas?

Det handlar om en folkgrupp som attackeras i moskén, attackeras i marknader, attackeras på vägen till jobbet, attackeras i skolorna, nu är det inte bara Talibaner utan även ISIS har fått fäste i landet. De har offentligt meddelat att Hazarer ska utrotas.

Igår den 25 augusti 2017 attackerades Hazarer återigen vid fredagsbönen och över 50 människor miste livet, och mer än 100 har skadats.

Hazarer behöver skyddas, folkmordet behöver stoppas, rättvisan behöver skipas.

Här får ni kort info om Hazarernas bakgrund historisk:

Abdur Rahman Khan (dåvarande Kung i Afghanistan, 1880-1901) beordrade militären att inte låta några Hazarer leva, därför spärrades gränserna runt om området som Hazarerna är bosatta, närmare sagt centrala Afghanistan. Man kan inte bortse från att massakern och plundringen hade religiösa skäl eftersom den största delen av befolkningen i Afghanistan tillhör sunnimuslimerna men etniska skäl var ändå den största anledningen till massakern. Efter att Abdur Rahman hade tagit över hela Afghanistan beordrade regeringen att beslagta all egendom hazarerna ägde och dela ut den till pashtunerna (den folkgrupp som kungen själv tillhörde) och invandrare från Indien som befann sig i landet. Det har förändrat hela historien för hazarerna. Slaveri av hazarer blev lagligt, barn hade inte rätt till utbildning och folket hade inte heller rätt till att arbeta inom den offentliga sektorn och affärsmän fick inte tillstånd att starta eget företag. Abdur Rahman har naturligtvis försökt att helt förstöra böcker och andra historiska artefakter som var kvar från folkets förfäder. Hazarerna hade inget annat alternativ än att dö i Afghanistan eller försöka ta sig ut ur landet och fly till Pakistan och Iran. För mycket påfrestningar, tortyr, förtryck, isolering och upprepande massaker av de härskande tyrannerna, har varit grunden till att hazarerna idag lever i exil och har tvingats till massflykt. Efter 1887 har inte en enda dag gått utan diskriminering av hazarerna, inte en enda dag! Även nu pågår attacker mot folkgruppen. Den afghanska regeringen tillsammans med vissa imamer ger fatwor (samma betydelse som prejudikat inom det svenska rättsväsendet) som säger att hazarerna måste bli riktiga muslimer eller dödas. Det framgår i många av de fatwor som har utfärdats under de senaste tiderna. I fatworna föreslås tre alternativ för hazarerna: 1. bli Sunnimuslim 2. lämna Afghanistan 3. Döden, Ingen har någonsin ifrågasatt när hazarer dödas. Ingen har någonsin ifrågasatt när hazarernas område plundras. Ingen ifrågasatte när hazarerna såldes lagligt som slavar på marknaden och ingen ställdes heller till svars när folkets egendom förstördes och kvinnor våldtogs.

Afshar Massaker i Kabul (10 februari, 1993) Precis hundra år efter den första massakern utfördes ännu en gång en massaker på hazarerna men den här gången av den andra folkgruppens ledare (Ahmad shaah Masood ) som också kallades av västvärlden för Panjshirdalens lejon. Alltså dåvarande försvarsminister i Mujaheddins regering. Omfattandet av massakern var inte lika stort som under Abdur Rahman men den blev åter en svart fläck i Afghanistans historia. Under massakern i Afshar dödades mer än 80 000 oskyldiga kvinnor och barn. Massförstörelsen och brutaliteten hade inga gränser, de skar av kvinnornas bröst och gav de till nyfödda barn för att amma, med 70 åriga mäns blod, skrev de på tavlor som gavs som tack till folket som var med och utförde massakern. De hängde 6 månaders bebisar med långa knivar på väggarna som tavlor och förgrep sig på 10 åriga flickor. Afshar omringades och militären hade all rätt att utföra våld, tortyr, övergrepp och andra omänskliga företeelser. Efter massakern i Afshar och plundringen av all egendom, hade massvis av människor tvingats på flykt. Eftersom människor inte hade råd och ta sig till utvecklingsländerna, tvingades de flytta till grannländerna Pakistan och Iran.

Talibanperioden

Den mörka perioden i historien (10 oktober, 1994) När Talibanerna tog över Kabul, var det första de gjorde att sprida sitt ”gift” över hazarerna. Många väntade fortfarande på talibanerna och hoppades på att ”fågeln av fred” äntligen skulle skapa fred i landet men talibanerna genomförde istället sina våldsamma attacker mot de delarna där hazarerna bosatt sig. Massaker i Mazar Sharif Den 8 augusti 1998 tog talibanerna över Mazar Sharif. Talibanerna beordrade en massaker på hazarer och uzbeker eftersom uzbekerna utseendemässigt liknar hazarerna. De fick order att genomsöka hem och hushåll för att hitta dem och döda dem. Mullah Nayazi som var talibanernas guvernör i Mazar Sharif utförde en etnisk rensning och beordrade att all egendom som tillhörde hazarerna skulle plundras. Talibanerna begav sig efter att ha genomsökt bostad och kvarter, till sjukhus och vårdcentraler, där de grep och dödade alla oskyldiga som befann sig där för vård. Det skriver även Human Rights Watch i sin rapport. Talibanerna har liksom sina förfäder försökt döda alla hazarer och tvingat ut dem ur Afghanistan. När talibanerna kom till Bamyan och resten av Hazarejat området, fortsatte de med plundrandet och dödandet. Folket tilläts inte ens begrava sina döda, människors lik låg överallt, under is och snön. Människor kom under nätterna och i smyg använde de sig av kokt vatten för att smälta isen och få ut alla kroppar som låg under is för att begrava dem. Efter massakerna och brutaliteten tvingades hazarerna återigen på massflykt, våg av flyktingar strömmade in över Pakistan och Iran. I början efter talibanernas fall och den nya regeringens styrande var det många hazarer som återvände till landet från Pakistan och Iran med förhoppningar om att det skulle bli fred och att de skulle få leva som alla andra medborgare utan diskriminering. Det dröjde inte länge innan folket insåg att Hamid Karzais politik var fortsättning på hans farfar Abdur Rahman.

 

Nu den nya presidentens ton och beteende har blivit vassare gentemot Hazarer och vågar mer än Karzai dåvarande president att föra en patriotisk politik, nu vågar den nuvarande president att stötta terroristiska grupper som säger att deras syfte är att utrota hazarer och att dem inte vill lämna något säkert område i Afghanistan för Hazarer, detta uttrycktes av Hezbi Isalmis ledaren Hikmatyar som vars parti är terrorstämplad men fått möjligheten att föra sin politik fri i Afghanistan. denna terrorgrupp får ekonomisk hjälp av den afghanska staten att organisera sig igen 8. en terroriströrelse som välkomnas av staten, en terroriströrelse som är ansvarig för blodbadet på civila människor i Afghanistan.

Hazarer är i ytterst fara i Afghanistan.

 

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment